همکاری با انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه مراغه

چکیده

به منظور بررسی اثرات فقدان منیزیم، روی فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان و مرگ سلولی، رقم PGS گندم دوروم به روش هیدروپونیک در سال 1388 در اتاقک رشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه بر پایه طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار کشت شد. تیمارهای مورد مطالعه در این آزمایش شامل گیاهچه‌های‌ شاهد (Ca(NO3)2، KNO3، MgSO4، KH2PO4 ،FeSO4،H3Bo3،MnSO4،ZnSO4، CuSO4 و H2MoO4) و فقدان منیزیم (حذفMgSO4  از ترکیب غذایی از ابتدای کشت) بودند. نتایج حاصل نشان داد که فقدان عنصر منیزیم سبب افزایش تولید انواع اکسیژن فعال می‌شود. بطوریکه  افزایش میزان پراکسید هیدروژن نیز بیانگر این امر می‌باشد. بعلاوه در شرایط کمبود منیزیم فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز و میزان کلروفیل کل نسبت به شاهد کاهش معنی‌داری نشان داد. اما فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در شرایط عدم منیزیم افزایش معنی‌داری داشت. برآیند تغییرات مذکوراحتمالاً سبب بروز تنش اکسیداتیو در داخل سلول‌های گیاهی شده و در نتیجه منجر به افزایش میزان آسیب‌های وارده به مولکول‌ زیستی شده است. افزایش پراکسیداسیون لیپیدی و میزان مرگ سلولی این نظر را تایید کرد. همچنین نتایج این بررسی نشان داد که کاهش کارایی چرخه مهلر و گزانتوفیل و کاهش فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پر‌اکسیداز سبب افزایش آسیب به مولکول‌های زیستی شده است. کاهش کارایی چرخه مهلر و گزانتوفیل وکاهش فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پر‌اکسیداز سبب افزایش آسیب به مولکول‌های زیستی شده است. بنابراین می‌توان بیان داشت که بین فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی و مرگ سلولی یک ارتباط منفی وجود دارد.

عنوان مقاله [English]

Decrease of cell defense mechanisms efficiency and oxidative stress accruing in lake of Mg condition

نویسندگان [English]

  • Amin Abbasi
  • Vagef Enayati

Maragheh University

چکیده [English]

A hydroponic experiment was conducted to investigate the effect of of magnesium (Mg) deficiency on plant cell metabolism in PGS durum wheat cultivar. The experiment was conducted in 4 replications as a completely randomized design in 2010. Result showed that magnesium deficiency increased reactive oxygen species (ROS) production such as hydrogen peroxide (H2O2). Furthermore, Mg deficiency declined significantly the activity of ascorbate peroxidase (APX) and glutathione peroxidase (GPX) as well as total chlorophyll content. But catalase and superoxide dismutase (SOD) activities were significantly increased under Mg deficiency. Outcome of these changes caused oxidative stress in plant cells and thus lead to increase damage of biological molecules. The increased of lipid peroxidation and cell death confirmed this opinion. The results showed there is a negative relationship between the antioxidant enzymes activity and cell membrane damage and ultimately cell death.