TY - JOUR ID - 102248 TI - پهنه‌بندی اقلیم کشاورزی ایران با استفاده از روش یونسکو JO - زراعت دیم ایران JA - IDAJ LA - fa SN - 2345-203X AU - غفاری, عبدالعلی AU - قاسمی, وحیدرضا AU - دپائو, ادی AD - موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران AD - موسسه تحقیقات کشاورزی خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران AD - مرکز تحقیقات بین المللی ایکاردا، حلب، سوریه Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 4 IS - 1 SP - 63 EP - 74 KW - پهنه‌بندی اقلیم KW - رژیم رطوبتی KW - تیپ زمستان و تابستان KW - روش یونسکو و GIS DO - 10.22092/idaj.2015.102248 N2 - هدف از پهنه‌بندی اگروکلیمای ایران با روش یونسکو، ارائه تصویری گویا از نقش کلیدی اقلیم در تولیدات زراعی به دست‌اندرکاران بخش کشاورزی از جمله تولیدکنندگان، محققان، برنامه‌ریزان و تصمیم‌گیران است. نقشه‌های ترسیمی با استفاده از میانگین داده‌های دراز مدت (98- 1973) بارندگی، درجه حرارت، رطوبت نسبی، تشعشع و سرعت باد ایستگاه‌های هواشناسی اصلی داخلی و کشورهای همجوار از منابع متعدد جمع‌آوری و به محیط GIS وارد شدند. تبخیر و تعرق مطلق (ETP) از داده‌های هواشناسی جمع‌آوری، محاسبه و به اطلاعات قبلی اضافه شد. با استفاده از نرم‌افزارهای محیطGIS  و مدل رقومی ارتفاع (DEM) نقشه‌های انفرادی و تلفیقی (همپوشانی لایه‌های اطلاعاتی) در یک مدل اقلیم- مکان تهیه شدند. نتایج نشان داد که بر مبنای سه معیار اصلی طبقه‌بندی یونسکو یعنی رژیم رطوبتی، تیپ زمستان و تابستان، 28  پهنه اقلیمی در ایران قابل تشخیص می‌باشد که نشانگر تنوع قابل ملاحظه آب و هوایی ایران می‌باشد. از این تعداد 6 ناحیه (منطقه خشک با زمستان خنک و تابستان گرم، منطقه خشک با زمستان خنک و تابستان خیلی گرم، منطقه خشک با زمستان معتدل و تابستان خیلی گرم، منطقه نیمه‌خشک با زمستان سرد و تابستان گرم، منطقه نیمه‌خشک با زمستان خنک و تابستان گرم، منطقه نیمه‌خشک با زمستان سرد و تابستان معتدل) بیش از 90 درصد کشور را شامل می‌شود. این مطالعه نشان داد که استفاده از روش یونسکو برای تهیه نقشه‌های آب و هوایی کاربرد داشته باشد و اطلاعات آن برای بهره‌برداران و تصمیم‌گیران مورد استفاده قرار گیرد. UR - https://idaj.areeo.ac.ir/article_102248.html L1 - https://idaj.areeo.ac.ir/article_102248_5d1a24c90e5a509cd312daf5dab3bf48.pdf ER -